Comportamentul si educatia pentru sanatatea oro-dentara ideala
In ultimii ani a existat o tendinta majora de asigurare a unui mod de viata sanogen, reflectata prin introducerea si dezvoltarea masurilor de crestere a calitatii vietii. Dezvoltarea masurilor corespunzatoare privind necesitatile de sanatate orala este insa problematica, deoarece multe probleme de sanatate orala nu pun viata in pericol, astfel incat eforturile de a evidentia importanta lor in termeni de morbiditate sunt compromise.
Sanatatii dentare i se acorda mai putina importanta in ceea ce priveste identificarea simptomelor care pot compromite un trai sanatos. Totusi, datorica prevalentei crescute a cariilor dentare si a durerii cauzate de acestea, sanatatea orala deficitara este recunoscuta in mod evident ca fiind importanta pentru sanatate, confort si deci, pentru calitatea vietii.
Dorinta de a mentine o stare de sanatate orala perfecta a populatiei, a stat mereu la baza promovarii unui mod de viata sanatos si a modificarii conditiilor de mediu, astfel incat sa se ajunga la un status de sanatate orala optim.
Modificarea comportamentului fata de sanatate urmareste reducerea comportamentelor nesanatoase, cum ar fi utilizarea zaharului in dieta sau fumatul, si dezvoltarea comportamentelor sanatoase cum ar fi instruirea efectuarii unui periaj dentar corect, utilizarea firului interdentar si vizita regulata la dentist. Multi factori ai sanatatii generale au o influenta directa asupra sanatatii orale, de exemplu: fumatul, diabetul, alcoolul stresul, medicamentele etc.
Totusi, cel mai important lucru in educatia pentru sanatatea dentara este data de indicatiile oferite de autoritatile in drept cu privire la alimentatia sanatoasa si la stilul de viata sanogen. O alimentatie sanatoasa si corecta are urmatoarele cerinte: consumul a diferite produse alimentare in asa fel incat sa fie reprezentate toate grupele de produse cunoscute; se vor consuma urmatoarele produse: lapte si branzeturi (15%), carne, peste si derivate (8%), oua (3%), legume si fructe, derivate din cereale si leguminoase, grasimi alimentare si produse zaharoase in cantitati mici; repartitia ratiei alimentare pe diferite momente ale zilei: dimineata (25%), gustare (5%), pranz (45%), gustare (5%), seara (20%). Un stil de viata sanogen trebuie sa respecte orarul zilnic al meselor, consumarea de mese gatite, limitarea viciilor si nu in ultimul rand practicarea exercitiilor fizice.
Iata cateva sfaturi generale pentru a avea dinti albi si sanatosi:
- periaza-ti dintii zilnic, de 2 ori cel putin, si foloseste pasta de dinti ce are la baza fluorul;
- reduce consumul de hidrocarbonate si fa exercitii regulat – cel putin 30 de minute;
- ai in vedere schema de alimentatie de mai sus;
- mergi la medicul dentist cel mai apropiat pentru fluorizari;
- viziteaza regulat medicul dentist pentru control, detartraj si periaj profesional;
Sursa: https://stomatologonline.wordpress.com/